Sikkerhet er en sentral prioritet for Statnett, spesielt når det gjelder forvaltningen av kritisk infrastruktur. For å redusere risiko og forbedre operasjonell sikkerhet investerer selskapet i autonom teknologi.
Som en del av denne strategien har Statnett inngått en avtale med Trondheim-baserte Maritime Robotics om anskaffelse av Otter Unmanned Surface Vehicle (USV) – en avansert autonom plattform for sikker og presis kartlegging av havbunnen.
– Otteren er et allsidig og brukervennlig verktøy som gir oss tilgang til data av høy kvalitet i områder som ellers er vanskelig å kartlegge, sier Tore Korsnes, droneteknolog i Statnett. – Den gjør det mulig for oss å utføre havbunnsundersøkelser nær kaianlegg og i grunt farvann uten behov for større fartøy.
Ddroneteknolog i Statnett, Tore Korsnes. Foto: Statnett
En av de viktigste bruksområdene for Otteren vil være kartlegging av bunnforhold ved kaiområder der Statnetts fartøy, M/S Elektron, ligger til havn. Disse undersøkelsene bidrar til sikre og effektive anløp. I tillegg vil USV-en bli brukt til inspeksjon av havbunnen langs sjøkabelkorridorer, noe som gir avgjørende data for vedlikehold og beskyttelse av kritisk infrastruktur.
– Med autonome løsninger som Maritime Robotics sin Otter reduserer vi behovet for manuelle inspeksjoner og bruken av større fartøy, sier Espen Blomlie, leder for Statnetts dronesenter. – Dette forbedrer ikke bare sikkerheten ved å begrense eksponeringen for personell, men reduserer også kostnader og miljøpåvirkning.
USV-en bli brukt til inspeksjon av havbunnen langs sjøkabelkorridorer, noe som gir avgjørende data for vedlikehold og beskyttelse av kritisk infrastruktur. Et annet viktig bruksområde for Otteren vil være kartlegging av bunnforhold ved kaiområder der Statnetts fartøy, M/S Elektron, ligger til havn. Disse undersøkelsene bidrar til sikre og effektive anløp.
– Otteren er et allsidig og brukervennlig verktøy som gir oss tilgang til data av høy kvalitet i områder som ellers er vanskelig å kartlegge, sier Tore Korsnes, droneteknolog i Statnett. – Den gjør det mulig for oss å utføre havbunnsundersøkelser nær kaianlegg og i grunt farvann uten behov for større fartøy, sier han.
Systemet er utstyrt med høyoppløselige flerstråle-ekkolodd og avansert posisjoneringsteknologi, noe som gjør det ideelt for hydrografiske undersøkelser og datainnsamling under krevende forhold.
– Kvaliteten på dataene vi samler inn er avgjørende for beslutningsprosesser. Med Otteren har vi et fleksibelt verktøy som hjelper oss med å overvåke havbunnsforhold og endringer over tid, slik at vi kan iverksette forebyggende tiltak når det er nødvendig, forklarer Korsnes.
Geir Solem, CSO, Maritime Robotics. Foto: BERRE
Investeringen i Otter er i tråd med Statnetts overordnede mål om å integrere innovative teknologier som bidrar til et mer robust og bærekraftig kraftnett.
– I bunn og grunn markerer Statnetts anskaffelse av Maritime Robotics’ Otter USV et betydelig fremskritt innen forvaltningen av deres undervanns-infrastruktur, sier Geir Solem, CSO i Maritime Robotics.
Otters bærbarhet og autonomi gir økt effektivitet og sikkerhet for kartleggingsoperasjoner på tvers av ulike lokasjoner. Den miljøvennlige elektriske fremdriften samsvarer med bærekraftsmålene, mens den allsidige nyttelastintegrasjonen muliggjør skreddersydde kartleggingskapasiteter. Sammenlignet med tradisjonelle metoder gir Otter en kostnadseffektiv og effektiv løsning for ulike undervannsoppgaver.
Denne strategiske investeringen posisjonerer Statnett til å forbedre operasjonell effektivitet, datakvalitet og sikkerhet i forvaltningen av deres kritiske undervannsressurser. Til syvende og sist gir Otter Statnett muligheten til å sikre infrastrukturens pålitelighet, støtte veksten av fornybar energi og operere bærekraftig i det stadig utviklende landskapet for undervannsoperasjoner.
Ved å ta i bruk autonom teknologi fortsetter Statnett å lede an i moderniseringen av infrastrukturforvaltning – med fordeler for både sikkerhet, effektivitet og miljøhensyn.
Statnett er ansvarlig for det norske sentralnettet for strøm og sørger for en sikker og stabil strømforsyning over hele landet. Selskapet investerer i ny teknologi og innovative løsninger for å møte fremtidens energibehov og støtte overgangen til en mer bærekraftig energiforsyning.
Maritime Robotics utvikler og produserer autonome og fjernstyrte løsninger for maritim overvåking, kartlegging og datainnsamling. Selskapet er en del av Ocean Autonomy Cluster og er en inkubatorbedrift i FI Ocean Space Incubator, hvor de videreutvikler sine autonome systemer for å møte behovene i det maritime markedet.
Maritime Robotics USV Otter. Foto: Lars Bugge Aarset/Ocean Autonomy Cluster
Tore Korsnes, droneteknolog Statnett
Mobile: +47 91 944 83
tore.korsnes@statnett.no
statnett.no
Espen Andreas Blomlie, Seksjonsleder nett/beredskapsoppdrag, Statnett SF
Mobile: +47 924 39 211
espen.blomlie@statnett.no
statnett.no
Geir Solem, CSO, Maritime Robotics
Mobile +47 9528 7775
geir.solem@maritimerobotics.com
maritimerobotics.com