Read article in English
Hvordan kan norsk teknologi skape verdi både i sivile og militære markeder? Det var spørsmålet som stod sentralt da deltakerne i det nye bedriftsutviklingsprogrammet XLRTR møttes til første samling.
Programmet, som er et samarbeid mellom Ocean Autonomy Cluster, NORDSEC Defence and Security Cluster, Testination og Fremtidens Industri, samler teknologibedrifter med ambisjoner om å utforske det voksende markedet for dual-use – teknologi og løsninger som kan benyttes både til sivile og militære formål.
– «Dual use» er ikke lenger et nisjebegrep. Det er en strategisk prioritet i hele Europa, sier Frode Halvorsen, klyngeleder i Ocean Autonomy Cluster. – Norge må rigge seg for å spille en rolle i dette bildet, og da trenger vi selskaper som kan levere teknologi til både forsvarssektoren og sivile formål. Å bistå aktuelle bedrifter med å posisjonere seg mot dette markedet er derfor svært nyttig, legger han til.
Andreas Birger Johansen, Halogen. Foto: Lars Bugge Aarset/Fremtidens Industri
Forsvarsmarkedet er et krevende marked. XLRTR-programmet skal bidra til å gi bedriftene flere av verktøyene de trenger for å navigere dette landskapet på en strukturert og målrettet måte
Første samling ga deltakerne innsikt i både muligheter og utfordringer i dual-use-markedet. Grunnlaget lagt for videre strategiutvikling og markedsposisjonering.
Samlingen ble ledet av Jens Inge Hydnøy og Andreas Birger Johansen fra design- og innovasjonsselskapet Halogen, som guidet gruppen gjennom prosessene og bidro med verdifulle perspektiver på forretningsutvikling og brukerorientert innovasjon.
Foto: Lars Bugge Aarset/Fremtidens Industri
– Våre medlemsbedrifter leverer teknologi som er etterspurt fra forsvarssektoren. Med XLRTR har vi fått en strukturert arena for å bygge kompetanse og utvikle løsninger som treffer begge markeder, sier Frode Halvorsen.
Blant deltakerne i årets program finner vi spennende bedrifter der flere er godt i gang med å utforske mulighetene i dual-use-markedet.
Blant disse er Clarify, som utvikler programvare for datadrevet innsikt, Water Linked, som leverer sensorteknologi for undervannsoperasjoner, Zeabuz, som utvikler maritime autonomiløsninger for overflatefartøy, Link Nordic, en distributør av tekniske komponenter, SentiSystems, som spesialiserer seg på kommunikasjon i GNSS-denied miljøer, og Ocean Access, som utvikler data- og kommunikasjonsbøyer, inkludert nedsenkbare løsninger.
Et av innslagene under samlingen var inkubatorleder Vegard Saur som presenterte FI Ocean Space Incubator. Inkubatoren er medarrangør og et initiativ som skal støtte oppstarts- og vekstselskaper innen havromsteknologi og dual-use-segmentet, og ble godt mottatt blant deltakerne.
Programmet bygger på et solid fundament av ekspertise: Fremtidens Industri bidrar med bred erfaring innen forretningsutvikling og innovasjon, mens Testination tilfører verdifull kompetanse innen teknologivalidering og testmiljøer.
Vegard Saur, FI Ocean Space Incubator. Foto: Lars Bugge Aarset/Fremtidens Industri
XLRTR-programmet fortsetter utover våren og høsten med nye samlinger, tematisk fordypning og individuell oppfølging. Målet er å løfte frem selskaper med potensial til å bidra i utviklingen av fremtidens forsvar og beredskap – uten å miste fotfestet i den sivile teknologiverden.
– Dette handler om å bygge bro mellom markeder, sektorer og behov. Gjennom XLRTR gir vi norske teknologibedrifter muligheten til å vokse i et marked med både høy etterspørsel og høye krav, sier Frode Halvorsen.
Neste XLRTR-kohort starter før jul og plassene begynner allerede å fylles opp.
Som del av XLRTR-programmet vil bedriftene også være på plass på Forsvarskonferansen i september
Jens Inge Hydnøy, Halogen. Foto: Lars Bugge Aarset/Fremtidens Industri
Ta kontakt med:
Frode Halvorsen, Klyngeleder, Ocean Autonomy Cluster
📞 +47 918 45 969 | ✉️ frode@fi-nor.no
Ebbe Deraas, Klyngeleder, NORDSEC Defence and Security Cluster
📞 +47 400 21 020 | ✉️ ebbe@fi-nor.no